Giel Theunissen, voorzitter CPO-project Prinsenstal in Beers

‘Beers is een levendig dorp; daar willen veel starters blijven wonen’ 

“Beers is een levendig dorp met een bruisend verenigingsleven en twee kroegen. Met de natuur en de Kraaijenbergse Plassen om de hoek heeft het ook qua recreatie veel te bieden. Daarnaast sta je natuurlijk zo op de snelweg en bij het station in Cuijk. Veel jongeren die in Beers opgegroeid zijn, willen hier niet weg. Eén probleem: de huizenmarkt. Daarom zijn wij CPO-3 gestart.  

Huizenmarkt
Voor starters is het heel lastig om een woning te vinden. In Beers staat niets te koop. En als er al iets te koop komt, dan ligt de prijs vaak ver boven de drie ton. Wat kavels betreft, zie je dat er vooral ruime kavels worden aangeboden. Voor starters is het ook niet haalbaar om daar dus te bouwen. Kijk je naar huurwoningen, dan zie je dat de wachttijden lang zijn én de concurrentie met mensen van buitenaf is groot. Qua particuliere verhuur is mogelijk, maar het aanbod is beperkt en ook die woningen gaan heel snel. Een lastige markt dus voor jongeren, die graag in Beers willen blijven wonen.

CPO-3
In navolging van twee eerdere CPO-projecten in Beers ben ik – samen met enkele andere starters – 2,5 jaar geleden me gaan verdiepen in de mogelijkheden voor een derde CPO-project in Beers. CPO staat voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Het idee hierbij is dat je met een groep mensen opdracht geeft voor de bouw van woningen. In ons geval worden dat negen rijtjeswoningen aan de Prinsenstal. Het zijn nul-op-de-meter woningen, zeer duurzaam én dus klaar voor de toekomst. Er was meteen volop interesse van vele Beersenaren. Zoveel zelfs dat we werken met een wachtlijst. De meeste toekomstige bewoners zijn jonger dan dertig jaar.  

Gemeente
We hebben meteen contact gelegd met de gemeente Cuijk, omdat we wisten dat de oude gemeenteloods – waar het plan nu wordt gerealiseerd – op de lijst stond voor sloop. Hier werd meteen enthousiast gereageerd op onze plannen. We hebben alle medewerking en hulp gekregen. Niet alleen van de gemeente, maar bijvoorbeeld ook van de tennisvereniging en Stichting Gemeenschapswerk Beers. Alle betrokkenen beseffen hoe groot de behoefte is aan betaalbare woningen.

Leefbaarheid
Men ziet ook dat dit soort projecten de leefbaarheid ten goede komt. Kijk naar het eerste CPO-project in Beers; daar zijn inmiddels al een heleboel baby’s geboren. En dat is natuurlijk alleen maar positief voor de toekomst van de basisschool en het verenigingsleven. Als derde CPO-club hebben we natuurlijk ook kunnen profiteren van de kennis die is opgedaan tijdens de eerste twee projecten.

Voordelen
Natuurlijk komt er veel regelwerk bij kijken als je kiest voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap, maar je profiteert ook van veel voordelen als je via CPO bouwt. Denk bijvoorbeeld aan de communicatie met de gemeente, maar ook aan het contact met de architect en aannemer. Daarbij heb je ook nog eens inkoopvoordeel, waardoor je niet de hoofdprijs betaald – iets dat in deze tijd erg fijn is. Daarnaast hebben we gekozen voor prefab-woningen, die in één dag worden gebouwd. Op die manier kunnen de huizen snel gerealiseerd worden.

Wachten…
Op dit moment zijn we als toekomstige bewoners aan het wachten. De contracten zijn getekend, de grondwerkzaamheden voldaan en vanaf augustus wordt gestart met het leggen van de fundering. Vervolgens kunnen de huizen geplaatst worden en is het tijd voor de afbouw. Begin 2022 kunnen we dan genieten van onze huizen in Beers. De wijk telt dan inmiddels meer dan veertig woningen.” 

Over Giel Theunissen
De 32-jarige Giel Theunissen is voorzitter van CPO-project Prinsenstal (CPO 3) in Beers. Hij is in het dagelijkse leven docent geschiedenis en maatschappijleer op het Maaslandcollege in Oss. Giel Theunissen is actief in de lokale politie bij ABC en fusiepartij Team Lokaal. Daarnaast is hij bestuurslid van sporthal De Kloosterhof in Beers. In het verleden was hij tevens betrokken bij voetbalvereniging HBV Beers, Jong Nederland en Linden-groet-Linden.